sfeerbeeld bij standjes top 5 2022 | Willie.nl
Algemeen

Deze standjes deden Nederlands het vaakst: de top 5 van 2022

Alle ellende die dit jaar heeft gebracht en de verwarming die massaal uitblijft, maken het niet makkelijk om met een warm gevoel terug te blikken op 2022. Toch heeft Willie een poging gedaan. Via onze eigen kanalen en FHM hebben we gepeild wat jullie favoriete standjes waren en in welke samenstelling jullie deze standjes de afgelopen 12 maanden hebben gedaan. Laat het maar aan ons over om het jaar heet en met een lekker gevoel af te sluiten. 

Uit de peiling, waar ruim 900 mensen aan meededen, blijkt doggy style de grote favoriet. 86,7% van de respondenten heeft dit standje het afgelopen jaar gedaan. Ook de good old missionarispositie is nog altijd geliefd. Ruim 66% dook op deze manier op elkaar. En wie nu denkt: maar dat is bij elkaar toch meer dan 100%, dan heb je dat goed gezien. Respondenten konden meerdere antwoorden aankruisen. Dat leverde de volgende top 5 op. 

Top 5 standjes van 2022

1. Doggy style 

Doggy style, ook wel ‘op z’n hondjes genoemd’, is duidelijk de grote favoriet. 86,7% van de respondenten gaf aan dit standje te hebben gedaan. Ook uit verschillende andere onderzoeken blijkt dat doggy onder zowel mannen als vrouwen het meest geliefde standje is.

Bij doggy style zit de ene partner op handen en knieën, met de andere partner daar op diens knieën achter. De ideale positie voor diepe vaginale of anale penetratie (met penis of toy) en voor g-spotstimulatie. 

doggy populairste standje van 2022 volgens peiling Willie - illustratie doggy style

2. Missionaris

Hadden we naar het bekendste standje gevraagd in plaats van naar het populairste standje, dan had de missionarispositie waarschijnlijk op nummer één gestaan. Dit klassieke standje is door 66,7% van de respondenten gedaan en staat daarmee op een eervolle tweede plek in deze lijst. 

Bij het missionarisstandje ligt de ontvanger op diens rug onderop. De gever ligt erbovenop, tussen de benen van de partner. Geven kan ook in dit standje zowel met een penis als met een toy (bijvoorbeeld een voorbinddildo). In deze houding kun je elkaar aankijken, zoenen en (lieve of stoute) dingen in elkaars oor fluisteren. We kunnen ons voorstellen dat deze intimiteit, in combinatie met het comfort, dit standje zo geliefd maakt.

3. Adelaar 

De Adelaar is een variant op de missionaris. Hierbij ligt de ontvanger ook onderop, maar dan met de benen opgetrokken om de gever heen met de knieën naar buiten. Een beetje als vleugels. De gever ligt hier plat op. Armen hebben jullie om elkaar heen. 

Als vrouw of vaginabezitter heb je bij dit standje het voordeel dat je je bekken iets kunt kantelen. Daardoor gaat de penetratie dieper, kan de g-spot makkelijker gestimuleerd worden en kun je je clitoris stimuleren door deze tegen je partner aan te wrijven. We snappen de 65,3% die dit standje dit jaar gedaan heeft wel.


4. Reverse Cowgirl

Bij de reverse cowgirl is de ontvanger ‘in charge’. De gever ligt op diens rug onderop, met de andere partner achterstevoren ‘op schoot’. Zo kan de ‘cowgirl’ de penis of (voorbind)dildo zo hard en diep als gewenst berijden. 

Van alle respondenten zegt 58% dit standje te hebben gedaan. ‘Snap ik wel met dat uitzicht!’, luidde de reactie hierop op kantoor.

5. 69

Het meest inclusieve standje in deze top 5. Hij kan namelijk door iedereen uitgevoerd worden, leent zich ook prima voor seks met meer dan twee personen en vereist geen penetratie. Stiekem verbazen we ons er dan ook een beetje over dat deze niet hoger staat. Maar met 51% van de respondenten die ‘m dit jaar gedaan heeft, behoort-ie gelukkig wel tot de favorieten.

In deze positie bevredigen beide partners elkaar tegelijkertijd oraal. Zoals de zes op de negen ligt in de naam van dit standje, liggen of zitten de partners op elkaar: de een op de rug, de ander erbovenop, met de gezichten bij elkaars kruis. Intiem, geil, praktisch… Het heeft van alles wat.

sfeerbeeld bij standjes top 5 2022 Willie

Samenstellingen in bed

Naast welke standjes, vonden we het interessant om te kijken in welke samenstellingen deze standjes zijn gedaan. Ook hier konden respondenten meerdere antwoorden invullen.

98,6% gaf aan de standjes in man-vrouwsamentelling te hebben gedaan, gevolgd door man-vrouw-vrouw met 6,2% en man-man-vrouw met 2,6%.  Andere samenstellingen, waaronder twee en drie mannen, twee en drie vrouwen, transvrouw-man en man-vrouw-man-vrouw, waren bij elkaar goed voor 4%.

We kunnen hier voorzichtig uit opmaken dat een interessant deel van de respondenten hun favoriete standje(s) in meerdere samenstellingen heeft uitgevoerd. 

sfeerbeeld 2 standjes top 5 Willie - man kust oor van vrouw

Sexperimenteren

Hoewel harde conclusies hier niet uit te trekken zijn (behalve dat we veilig kunnen stellen dat we niet saai zijn in de slaapkamer), ligt dit wel in lijn met een trend die we bij Willie al enige tijd opmerken: sexperimenteren is al lang niet meer alleen iets voor kinky koppels en we worden in bed, maar ook daarbuiten, steeds inclusiever, meer experimenteel en meer fluïde.  

Kregen we de eerste 10 jaar van ons bestaan niet tot nauwelijks vragen binnen over speeltjes voor ‘afwijkende samenstellingen of genders’, de afgelopen twee jaar komen dergelijke vragen met steeds meer regelmaat binnen op onze klantenservice. En ook online – buiten onze eigen platformen om – zien we dat men opener wordt over seksuele en relationele voorkeuren. Of het nou gaat om de inhoud van je nachtkastje of de manier waarop je je relatie vormgeeft: het lijkt (gelukkig!) steeds normaler te worden.

Zo werd het afgelopen jaar Airfryer op social media synoniem voor de Satisfyer (om de strenge guidelines van TikTok, Facebook en Insta te omzeilen) en normaliseerden mensen als Michelle Bollen (influencer) en presentator en cabaretier Steven Brunswijk een andere relatievorm dan monogamie tussen 2 mensen (al dan niet gedwongen door juicekanalen). En zowel daarvoor als voor de reacties op de Satisfyer-aanbieding bij Kruidvat met de slogan ‘Sint is niet de enige die komt dit jaar’ geldt: de positieve en neutrale reacties overrulen de negatieve. Een trend waarvan we verwachten dat die alleen maar verder doorzet. 

Article written by Donna van der Kolk

Specialiseerde zich als redacteur per ongeluk in liefde en seks. Wordt blij van pornstars en sex on the beach (de cocktails, for the record) en minder blij van hoeveel essentiële informatie over lichaam en genot niet algemeen bekend is. Schrijft, praat en adviseert er daarom graag over. Is daarnaast allergisch voor verkooppraatjes en katten, maar is nu marketeer met twee katers (drie na een vrijmibo).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *