Blogcover befstandjes tips
Ontdekken

Meer befstandjes, meer genot: 9 tips voor variatie

Beffen is het stimuleren van de vulva met je tong en lippen. Ofwel likken. Veel vrouwen* vinden dit lekker omdat de tong zacht aanvoelt op de gevoelige clitoris, maar wel genoeg druk kan uitoefenen. De gever vindt het vaak opwindend om te zien én proeven dat de ander geniet. Dat maakt beffen voor gever én ontvanger intiem en geliefd. Het vereist alleen wel posities waarin je overal goed bij kunt. En als je dan iets anders wil proberen dan je ‘standaard standje’, vraagt dat enige creativiteit. Daarom hebben we 8 befstandjes voor je opgesomd. Van praktisch en comfortabel tot spannend en gewaagd. Die negende? Da’s een bonustip.

Lees ook: Hoe kan je Beffen? 10x Tips / technieken om te beffen

1. De Verjaardag

Illustratie befstandje 'De Verjaardag': vrouw ligt met benen wijd op haar rug, man tussen haar benen met gezicht bij kruis. | Willie: tips voor befstandjes.

De naam ‘De Verjaardag’ doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar de houding ken je zeker. Het is de makkelijkste en waarschijnlijk ook de eerste waar je aan denkt. De vrouw, vulva-eigenaar of ontvangende partner ligt op de rug met de gevende partner tussen de benen.

Het verwennen van je partner staat in deze positie voorop, zoals bij de meeste befstandjes het geval is. Als gever kun je in deze houding je handen gebruiken om je partners borsten en tepels te strelen, de vulva te stimuleren, schaamlippen uit elkaar te houden of tegelijk de g-spot te masseren. En ook als ontvanger heb je je handen vrij. Bijvoorbeeld om over het hoofd van je partner te kriebelen of zachtjes aan het haar te trekken.

Fijn aan De Verjaardag is ook dat je makkelijk tussendoor oogcontact kunt maken en dat het voor beide partners comfortabel is. Ideaal als je er lekker de tijd voor wil nemen.

De Verjaardag mag dan gezien worden als het meest standaard befstandje, maar standaard hoeft niet gelijk te staan aan saai. Zo valt er in deze positie genoeg af te afwisselen. Probeer bijvoorbeeld eens een kussen onder de billen van de ontvanger, gebruik een dildo om tijdens het likken ook inwendig te stimuleren of geef een extra dimensie aan het genot met een buttplug. Daarvoor is dit standje ook allemaal ideaal.

 

2. Op het randje

Net zo makkelijk als De Verjaardag, en toch net weer anders omdat de gevende partner toegang heeft vanaf een lagere hoek.

De ene partner zit op de rand van het bed of de bank (of het aanrecht, of de eettafel…), met de benen wijd. Eventueel achterovergeleund, steunend op de ellebogen. De gever zit gehurkt of op z’n knieën tussen de benen van de ontvanger. De gever kan hierbij op een kussentje gaan zitten voor meer comfort.

Ook bij dit standje heb je – in ieder geval als gever – je handen vrij. Als ontvanger kun je je benen om je partner heen slaan, laten bungelen of (op een krukje/nachtkastje/salontafel) naast je neerzetten.

 

3. Staand

Opnieuw geen ingewikkeld standje, maar wel eentje waarvoor je knikkende knieën moet kunnen handelen. Dit standje vraagt namelijk van de ontvanger om te (blijven) staan, ook als je van genot door je knieën zou willen zakken.

De gevende partner heeft zittend tussen de benen van de staande partner uitstekende toegang tot de vulva en vagina, maar kan ook makkelijk bij de billen en benen.

Staand kan voor de ontvanger zowel dominant (groot, stevig staand) als onderdanig (wankelend van genot) voelen. Dat maakt deze positie, simpel als-ie is, toch bijzonder.

 

4. De befbrug

Geen paniek, de befbrug is minder ingewikkeld dan-ie klinkt. Je hoeft als ontvanger ‘de brug’ niet uit te voeren zoals een volleerd turner dat zou doen. Je hoeft alleen op je rug te liggen, op je armen te steunen en je benen over de schouders van je partner te leggen. Je partner zit tegenover je en houdt je billen omhoog. Zo vormen jullie die brug samen.

In deze positie heeft de gevende partner uitstekende toegang tot de vulva en vagina én minstens zulk goed over het lichaam van de ontvanger.

Dit standje is bovendien goed voor de buikspieren van de een en de armspieren van de ander. Een befstandje en work-out ineen 😉.

Tong likt fruit ter illustratie | Willie: tips voor befstandjes

5. Standje 69

Behoeft dit standje überhaupt uitleg? Zowel onder mannen als vrouwen is 69 een all-time favoriet. Uit een recente peiling van Willie blijkt-ie zelfs tot de top 5 favoriete standjes van het afgelopen jaar te behoren.

Maar toch even voor de volledigheid: bij standje 69 vormen jij en je partner samen dit cijfer. De een ligt op de rug, de ander zit er voorovergebogen overheen, de hoofden bij elkaars kruis. Je kunt voor dit standje ook tegenover elkaar op je zij gaan liggen.

Standje 69 is hét standje om elkaar tegelijk oraal te bevredigen. Het is dus niet alleen een befstandje, maar ook een ideale pijppositie. Grootste voordeel is natuurlijk dat je tegelijk van elkaar kunt genieten en gezamenlijk tot een orgasme kunt komen.

Lees ook: Pijpstandjes tips? 8x de beste standjes om te Pijpen

6. Op het gezicht

Als ontvanger láát je je meestal bevredigen, maar door op het gezicht van de gever te gaan zitten, pak je een stukje controle terug. Dit standje voelt daarmee iets dominanter voor de ontvanger dan de meeste andere befposities. Zo kun je zelf het tempo en de druk meebepalen én voelt het door bovenop de te zitten simpelweg al meer alsof jij de touwtjes in handen hebt. Alleen al dat gevoel doet iets met je beleving en sensatie.

Fijne bijkomstigheid in deze houding is dat je beiden je handen vrij hebt voor stimulatie van andere plekken. Bovendien is het een van de intiemere befstandjes, omdat de vulva hierbij in het gezicht van de andere partner gedrukt wordt.

7. Op z’n hondjes

We kennen doggy style als penetratiestandje, maar als standje om te likken is ‘op z’n hondjes’ ook héél geschikt. De ene partner zit hierbij op handen en knieën, de ander zit erachter (ook op handen en knieën, maar dan iets lager).

De gever kan op deze manier goed bij de vulva, vagina en anus. Handig als je (tegelijk of ter afwisseling) aan de slag wil met toys. En doordat de vulva vanaf de andere kant gelikt wordt, geeft dit een heel andere sensatie.

Bovendien is dit standje perfect om beffen te combineren met rimmen. Wat rimmen is en hoe je dat het beste kunt doen, lees je hier.

8. De Driehoek

Illustratie standje 'De Driehoek': liggende man met twee vrouwen op zich. | Willie: tips voor befstandjes

De driehoek is een standje voor drie personen. Eén persoon ligt hierbij op de rug, de andere twee zitten naar elkaar toe gebogen op de liggende persoon. De een op het gezicht van degene die ligt, de ander op het geslachtsdeel.

Deze houding biedt, afhankelijk van de samenstelling van het trio, verschillende opties. Zo kunnen de zittende twee met elkaar zoenen of kan de een de tepels van de ander in de mond nemen. Degene die op het gezicht zit, wordt ondertussen natuurlijk gelikt. De ander kan worden gepenetreerd of wrijft de vulva tegen die van de liggende persoon.

Wil je er helemaal een oraal spektakel van maken? Laat degene die op het geslachtsdeel van de liggende persoon zit zich omdraaien, zittend op knieën en ellebogen met de billen omhoog. Zo kan degene op het gezicht van de liggende de persoon voor zich oraal bevredigen en kan diegene de liggende persoon pijpen of beffen.

Bonustip: met kleren aan

Weinig is zo opwindend als een spontaan en impulsief intiem moment met elkaar. Op zulke momenten kunnen je kleren niet altijd uit. Probeer het dus eens met kleren aan! Valt misschien niet helemaal onder de categorie ‘standjes’, maar is wel een leuke variatie op veel van de genoemde posities.

Natuurlijk hebben we het dan niet over een spijkerbroek waar je een natte vlek op ziet. Een jurk of rok is wel zo handig. Zo kan de partner er makkelijk bij. Of je een eventueel slipje aan de kant moet schuiven? Dat is aan jullie. Een nat vlekje tegen een gevoelige plek kan nét genoeg prikkelen om het spannend te houden tot jullie kleren wel uit kunnen.

*In dit blog spreken we van vrouwen die beffen lekker vinden door het zachte, maar stevige gevoel van een tong. Dit is gebaseerd op onze eigen opgebouwde kennis en ervaring, maar kan natuurlijk ook gelden voor eenieder die zich niet identificeert als vrouw, maar wel een vagina/vulva heeft.

Beffen kan natuurlijk op nog veel meer manieren. Laat je dus vooral niet beperken tot de opties die we hier hebben gegeven, maar gebruik ze als inspiratie en (s)experimenteer erop los zoals jullie dat willen! Als je dan ook nog deze tips en technieken om nóg beter te beffen ter harte neemt, kan het helemaal niet meer stuk. En mocht je staan te springen om meer nieuwe standjes uit te proberen, bekijk dan ook eens onze pagina met standjes van de week. Hier vind je standjes voor allerlei vormen van seks, dus niet alleen voor beffen.

Veelgestelde vragen over beffen en befstandjes

Wat zijn de risico’s van orale seks en hoe kun je deze minimaliseren?

Net als bij andere vormen van seks kun je ook bij orale seks soa’s overdragen. Gebruik daarom barrières zoals beflapjes of condooms om het risico te verlagen. Het spreekt misschien voor zich, maar: geef geen orale seks met een koortslip. Het is ook slim om regelmatig een soa-test te doen, zodat je weet dat je veilig bent. Als je allebei soa-vrij bent, kun je ook zonder extra bescherming veilig orale seks hebben. Vergeet niet: communication is key. Praat over je soa-status en die van je partner voordat je aan de slag gaat. Bij twijfel: doe het veilig of doe het niet.

Hoe kun je communiceren tijdens het beffen om ervoor te zorgen dat het voor beide partners plezierig blijft?

Praat voor, tijdens en na het avontuur met elkaar. Vooral tijdens de orale seks kan het in de zin van interactie met elkaar een beetje ‘afstandelijk’ zijn. Vraag daarom wat je partner lekker vindt of geef aan wat jij prettig vindt. Een simpele: “Vind je dit lekker?” of: “Wil je dat ik doorga?” kan al wonderen doen. Durf ook te experimenteren. En onthoud: lichaamstaal spreekt boekdelen. Let op de reacties van je partner en pas je techniek daarop aan.

Article written by Donna van der Kolk

Specialiseerde zich als redacteur per ongeluk in liefde en seks. Wordt blij van pornstars en sex on the beach (de cocktails, for the record) en minder blij van hoeveel essentiële informatie over lichaam en genot niet algemeen bekend is. Schrijft, praat en adviseert er daarom graag over. Is daarnaast allergisch voor verkooppraatjes en katten, maar is nu marketeer met twee katers (drie na een vrijmibo).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *