Vrouw met telefoon op bed. Blogcover bij sexting: tips en regels om het veilig te doen - Willie Magazine
Verleiden

Regels en tips voor sexting: zo doen jullie het veilig

Sexting kan ontzettend spannend zijn. Zowel in de positieve als negatieve zin van het woord. Want hoewel het online uitwisselen van pikante berichten, zoals naaktfoto’s en -video’s, helemaal is ingeburgerd en er zelfs een regel over in het wetboek is opgenomen, gaat het nog weleens mis. Daarom hebben we hier de ongeschreven én officiële regels nog maar eens onder elkaar gezet. Deze tips helpen zowel makers als ontvangers verantwoord te sexten. Zo minimaliseer je de risico’s en maximaliseer je het genot. Want sexting is, net als seks, het lekkerst als je het veilig doet.

Sextingtips voor ontvangers

Als ontvanger heb jij je aan de enige echte regel van sexting te houden: het zonder toestemming verspreiden van (seksueel getint) beeldmateriaal is strafbaar. Dat staat in de wet. Natuurlijk gaan we ervan uit dat dit niet jouw intentie is en dat jij als ontvanger veilig en verantwoord met de beelden om wil gaan. Deze tips helpen jou jezelf en de ander te beschermen tegen ongewenste verspreiding.

Sfeerbeeld bij sextingtips en -regels voor ontvangers - man met telefoon op bank - Willie Magazine

1. De regel: alles is nee, behalve ja

Het is dus wettelijk verboden om (seksueel getint) beeldmateriaal te verspreiden als je daar geen toestemming voor hebt. Dat betekent ook dat het wel mag als de maker daar akkoord mee is. Bijvoorbeeld omdat diegene het als compliment ziet dat jij een foto door wil sturen of omdat jullie samen een derde (of vierde, of vijfde) partij willen verleiden met de sexy content. Om inschattings- of communicatiefoutjes met grote gevolgen te voorkomen, kun je de volgende regels uit je hoofd leren:

Twijfel = nee
Misschien = nee
Weet ik niet = nee
Nee = nee
Geen antwoord = nee
Alles behalve ja = nee

Alléén expliciete toestemming is dus daadwerkelijk toestemming.

2. Laten zien is niet doorsturen

We kunnen ons voorstellen dat je trots bent op je sextingwederhelft als je een supersexy foto toegestuurd krijgt. Of dat een onaangekondigde naaktfoto je verrast. We kunnen ons dan net zo goed voorstellen dat je je enthousiasme, trots of schrik ergens kwijt moet. Zonder bijbedoelingen, met de beste bedoelingen of met een speelse knipoog. Maar laten zien is iets anders dan doorsturen.

Bedenk hierbij wel: de beelden worden jou in vertrouwen toegestuurd. Denk (of weet) je dat de maker dit beeld nooit aan iemand anders zou laten zien? Of zou je het zelf niet oké vinden als zoiets van jou werd getoond op deze manier? Doe het dan zelf ook niet.

3. Delete or lock

Verwijder de pikante foto’s en video’s die je krijgt. Het liefst zo snel mogelijk. Mag en wil je ze opslaan, doe dat dan veilig. Als je ze op kun slaan op een plek die tweestapsverificatie vereist voor toegang, kun je misschien afspreken dat de tweede stap via de maker gaat.

4. Stoppen is de beste hulp

Als ontvanger kun je ook iets toegestuurd krijgen dat niet voor jou bedoeld was of waar je niet op zit te wachten. Het beste wat je dan kunt doen, is altijd de beelden verwijderen. 

Ook als je denkt te kunnen verifiëren wie erop te zien is om te helpen. En ook als degene die ongewenste naaktfoto’s stuurt eigenlijk zoete wraak verdient. Doorsturen ter check met: “Ben jij dit?”, of: “is dit niet…?”,  is immers evengoed doorsturen. En een koekje (of kiekje ;)) van eigen deeg geven door ongewenste beelden te verspreiden… Tja, we snappen dat het verleidelijk kan zijn, maar dan ben je zelf – in ieder geval voor de wet – nog fouter bezig.

Sextingtips voor makers

Sorry dat we meteen met de deur in huis vallen, maar: helemaal voorkomen dat jouw naaktfoto’s of video’s worden doorgestuurd kun je als maker helaas niet. De verantwoordelijkheid voor het fatsoenlijk omgaan met pikante berichten ligt voornamelijk bij de ontvanger. Maar laat je daardoor niet ontmoedigen als je plezier aan sexting beleeft of het graag wil uitproberen! Als maker kun je (gelukkig) ook een aantal dingen doen om je risico’s te beperken.

Sfeerbeeld bij sextingtips voor makers - onherkenbare vrouw maakt selfie van billen - Willie Magazine

1. Sext met iemand die je vertrouwt

Vertrouwen is van essentieel belang bij sexting. Dat hoeft echt geen 100-jaar-samen-mate van vertrouwen te zijn, maar wel het vertrouwen dat de ander respectvol en zorgvuldig met jouw berichten omgaat. 

2. Lock or delete geldt ook voor jezelf

Zelfs als je de ontvanger met je leven vertrouwt en diegene zich volledig aan de regels houdt, is het niet volledig lekbestendig. Je kunt bijvoorbeeld ook zelf gehackt worden. Alles verwijderen is natuurlijk het veiligst. Delete de beelden dan niet alleen uit je galerij of filmrol, maar ook uit het gesprek én uit je verwijderde items. Wil je foto’s of video’s toch bewaren (al is het maar om jezelf eraan te kunnen herinneren hoe sexy je bent)? Zorg dan dat je ‘nudes’ achter slot en grendel staan. En niet als code je geboortedatum gebruiken die je ook als algemene toegangscode gebruikt, hè?

3. Gebruik foto’s die verdwijnen

Via Snapchat, Instagram en WhatsApp kun je foto’s en video’s sturen die eenmalig te bekijken zijn. Om te voorkomen dat de ontvanger daar een screenshot van kan maken, blokkeert WhatsApp deze mogelijkheid volledig en krijg je bij Instagram en Snapchat een melding als er een schermopname wordt gemaakt. Fijn dat ze zo met ons meedenken, toch?

4. Houd het onherkenbaar

Zorg dat je zo min mogelijk te herkennen bent. Denk daarbij niet alleen aan je gezicht, maar ook aan tatoeages, moedervlekken, sieraden en je omgeving. Probeer de dingen die kenmerkend zijn voor jou van de foto of video af te houden. Het beste kun je de camera dicht bij het lichaamsdeel houden dat je wil vastleggen, zodat je verder zo min mogelijk prijsgeeft.

5. Wees creatief

Je hoeft je niet (letterlijk) bloot te geven om sexy beeldmateriaal te maken. Door te spelen met licht, schaduw, stof, badschuim, condens, reflecties en bepaalde poses, kun je heel spannende foto’s maken zonder al te veel te laten zien. Pinterest is je beste vriend voor dit soort artistieke inspiratie. Of probeer eens een sexy kostuum of masker. Mysterieus en sexy!

6. Bewaak je grenzen

Sowieso moet je natuurlijk alleen aan sexting doen als je het zelf wil, maar verstuur ook alleen wát je zelf wil. Jij hebt in de hand wat je laat zien en hoe. Blijf dus bij wat voor jou comfortabel voelt, hoe verleidelijk het ook kan zijn om je mee te laten slepen in het moment. 

Vuistregel van de redactie: stuur alleen beelden waarop je je zo sexy en zelfverzekerd voelt dat áls jouw onherkenbare lijf viral gaat, je stiekem van de daken zou willen schreeuwen dat jij het bent.

En vind je het in sommige gevallen wel goed als de ontvanger bepaalde beelden opslaat of doorstuurt (we kunnen daar zo onze redenen voor bedenken), geef dan voor de zekerheid aan welke wel en niet mogen – ook al betekent geen expliciete toestemming ook géén toestemming.

Sfeerbeeld bij regels en tips om veilig aan sexting te doen - telefoon in kanten onderbroek - Willie Magazine

Waarom sexting?

Voelt sexting met bovenstaande tips in gedachten toch nog altijd niet prettig? Laat je dan vooral niet overhalen. Maar vind je het interessant en wil je ermee experimenteren? Of doe je het al met veel plezier? Dan zijn er genoeg redenen om lekker aan sexting te (blijven) doen:

  • Je vindt het leuk/spannend/opwindend/uitdagend
  • Je kunt elkaar de hele dag door verleiden en de spanning opbouwen
  • Het is een fijne manier van intiem contact als je niet bij elkaar kunt zijn
  • Het vertrouwen in elkaar versterkt de intimiteit
  • Het maken van de beelden kan je zelfvertrouwen een boost geven, evenals de positieve reactie die je erop krijgt
  • Een eventueel oordeel van anderen zegt meer over hen dan over jou
  • Daarom! 

In onderstaande aflevering van Pleasure Academy gaan Linda de Munck en Naomi Felesita (bekend van Followyournature.nl) met elkaar in gesprek over hun ongeschreven regels van sexting. Onthoud: de regels bepaal je zelf, op die ene na. 

Spreekt intimiteit versterken of elkaar opwinden zonder fysiek contact je wel aan, maar is sexting niet jouw ding? Of wil je juist nog een stapje verder gaan dan alleen teasen met beeld? Ga aan de slag met app-bestuurbare speeltjes! Daarmee kun je elkaar ook op afstand opwinden én bevredigen. Via de app zijn deze speeltjes soms zelfs vanaf de andere kant van de wereld te besturen. Zo kun je elkaar alsnog gek maken met je telefoon, of je nu dicht bij elkaar bent of niet, maar dan zonder de risico’s van sexting.

Article written by Donna van der Kolk

Specialiseerde zich als redacteur per ongeluk in liefde en seks. Wordt blij van pornstars en sex on the beach (de cocktails, for the record) en minder blij van hoeveel essentiële informatie over lichaam en genot niet algemeen bekend is. Schrijft, praat en adviseert er daarom graag over. Is daarnaast allergisch voor verkooppraatjes en katten, maar is nu marketeer met twee katers (drie na een vrijmibo).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *