Ontdekken

Vibrator schoonmaken: Waarom? En hoe? 5x tips!

Bij het kopen van een vibrator denk je natuurlijk aan de heerlijke stimulatie die het product je gaat geven. Toch is het ook belangrijk om direct na te denken over het schoonmaken van een vibrator. Hoe vaker en beter de je de vibrator namelijk schoonmaakt, des te langer je ervan kan genieten. Daarbij is het zelfs raadzaam om de vibrator voor het eerste gebruik al schoon te maken. Hoe je dat doet? We leggen je het graag uit.

Waarom een Vibrator Reinigen?

Zoals je in de introductie al kon lezen is een van de redenen om een vibrator schoon te maken, de levensduur van de vibrator. Door de vibrator namelijk schoon te maken, blijft deze vrij van bacteriën die de vibrator zouden kunnen aantasten. Deze bacteriën is gelijk ook de tweede reden waarom je een vibrator moet schoonmaken. Bacteriën die na het gebruik van de vibrator op het product achterblijven, kunnen zich namelijk vermenigvuldigen. Bij het volgende gebruik kan dit dan leiden tot infecties. Omdat je ook samen gebruik kan maken van een vibrator, kan je er zelfs een SOA mee overdragen. Genoeg redenen dus om een vibrator te reinigen.

Hoe maak je een vibrator schoon?

Nu je weet waarom je een vibrator moet schoonmaken, is het belangrijk om de juiste keuzes te maken bij het schoonmaken. Iedere vibrator heeft dan ook een andere schoonmaak methode. Voor je een vibrator gaat schoonmaken is het daarom aan te raden dat je de gebruiksaanwijzing leest. Naast het lezen van de gebruiksaanwijzing zijn er nog een aantal tips, waar je op moet letten. Je leest ze hieronder:

Tip #1: Zeep én toycleaner gebruiken

Een vibrator schoonmaken kan met verschillende reinigingsmiddelen. De basis van het schoonmaken van een vibrator is altijd zeep. Let er hierbij wel op dat deze zeep niet geparfumeerd en mild is. Zeep met bijvoorbeeld het ingrediënt triclosan kan bijvoorbeeld schadelijk zijn als dit in het lichaam terecht komt. Heb je de vibrator met zeep gereinigd, kan je deze nabehandelen met toycleaner. Deze toycleaner bevat stoffen die bacteriën doodt en niet schadelijk is voor de materialen van de vibrators. Bij vibrators met poreus materiaal is het zelfs aan te raden om uitsluitend toycleaner te gebruiken.

Tip #2: Waterdichtheid van de vibrator

De belangrijkste tip die we kunnen meegeven is; let op of de vibrator waterdicht is. Bij een waterdichte vibrator kan je de vibrator namelijk onder dompelen in water. Bij een spatwaterdichte vibrator kan je deze reinigen onder een stromende kraan. Let er hierbij wel op dat het water niet de kieren van de vibrator in loopt. Is de vibrator niet (spat)waterdicht, dan moeten er andere methodes gebruikt worden. Gebruik bijvoorbeeld een natte doek of toycleaner in combinatie met een keukenrol. Op deze manier komt de vibrator niet in contact met water en gaat hij niet kapot.

Tip #3: Materiaal van de vibrator

Ook het materiaal van de vibrator is van wezenlijk belang bij het reinigen. Niet alle materialen kunnen namelijk op dezelfde manier gereinigd worden. Vibrators van metaal of glas (mits waterdicht) kan je korte tijd uitkoken, om bacteriën te doden. Siliconen vibrators kunnen, mits spatwaterdicht, onder de kraan gehouden worden. Vibrators van o.a. PVC, TPE en TPR moeten extra goed gereinigd worden. Dit materiaal is namelijk poreus, waardoor bacteriën zich makkelijker nestelen.

Tip #4: Gebruik een tandenborstel

Om zo’n vibrator (maar ook andere vibrators) grondig te reinigen adviseren wij een tandenborstel te gebruiken. Hiermee kan je op de moeilijkste plekjes komen en zo de vibrator optimaal schoonmaken. Gebruik hiervoor wel een schone en ongebruikte tandenborstel. Gebruik deze vervolgens uitsluitend voor het reinigen van vibrators. Je kan ook een opzetstuk van een elektrische tandenborstel gebruiken om het reinigingsproces te verbeteren.

Tip #5: Gebruik een opbergzakje

Als je de vibrator helemaal hebt schoongemaakt, is het belangrijk om deze ook op de juiste manier op te bergen. Als je een vibrator bijvoorbeeld in je nachtkastje legt, komt deze weer in contact met bacteriën. Daarbij bestaat de kans dat de vibrator naast een andere vibrator komt te liggen. Als dit gebeurd gaan de materialen zich als het ware met elkaar versmelten. Het is dus raadzaam om de vibrator geheel af te sluiten van omgevingsfactoren. Gelukkig is een opbergzakje er om de vibrator op de juiste manier op te bergen.

Met deze tips moet het lukken om je vibrator op de juiste manier schoon te maken. Beter voor de hygiëne en beter voor de levensduur van je vibrator. Een echte win/win situatie dus!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *