Ontdekken

Je vibrator schoonmaken: hoe, waarom en tips

Je vibrator is een van je beste vrienden, daar wil je goed voor zorgen. Want hoe beter je ervoor zorgt, hoe langer je er plezier van hebt. Goed reinigen is dus een must! Maar hoe (vaak) moet dat? Is toycleaner echt nodig, kan het ook met zeep of is alleen water voldoende? Hieronder vertellen we je alles over je vibrator schoonmaken en waarom dat zo belangrijk is. Geldt trouwens ook voor andere toys.

Waarom een vibrator reinigen?

Allereerst: je vibrator (of elke andere toy) regelmatig schoonmaken is wel zo hygiënisch. Dat spreekt hopelijk voor zich. Maar wist je ook dat je risico loopt op infecties als je dat niet goed of vaak genoeg doet?

Reinig je je toy niet goed, dan vermenigvuldigen de bacteriën die in of op het materiaal achterblijven zich. Gebruik je je toy dan een volgende keer, kan dit leiden tot infecties. En gebruik je je toy met een partner, dan zou je er zelfs soa’s mee kunnen overdragen.

Daarnaast kunnen achtergebleven bacteriën het materiaal van je toy aantasten. Goed reinigen is dus  niet alleen beter voor je toy, maar ook voor jezelf.

Hoe maak je een vibrator schoon?

Je toys wassen is een beetje als kleding wassen: hoe je je vibrator of andere toy het beste kunt schoonmaken, hangt af van het materiaal. Bovendien maakt het uit of je speeltje een motortje heeft en wat de mate van waterdichtheid is. Werkt je speeltje op batterijen? Haal die er dan altijd eerst uit.

Poreus vs niet-poreus materiaal

De materialen waar speeltjes van gemaakt zijn, zijn onder te verdelen in twee categorieën: poreus en niet-poreus.

Poreuze materialen zijn bijvoorbeeld PVC, TPE en TPR. De rubberen dildo’s spreken mogelijk tot de verbeelding. Deze materialen bevatten minuscule, onzichtbare gaatjes waar bacteriën zich makkelijk in kunnen nestelen. Deze toys moet je daarom extra goed schoonmaken en zijn minder lang houdbaar dan toys van niet-poreuze materialen. Afspoelen is bij deze speeltjes dan ook niet voldoende. Zorg dat je ze grondig reinigt met een milde zeep of toycleaner, goed afspoelt en goed afdroogt. Maar hoe goed je ze ook reinigt, ze zijn niet geschikt om jarenlang te gebruiken.

Niet-poreuze materialen zijn siliconen, metaal en glas. Als deze toys geen motortje bevatten, kun je ze uitkoken om bacteriën te doden. Eventueel kunnen deze toys ook in de vaatwasser.

Bevatten ze wel een motortje, dan is het handig om te kijken naar de mate van waterdichtheid:

Niet waterdicht: speeltjes die niet waterdicht zijn, maak je het beste schoon met een vochtige doek of washandje in combinatie met een droge doek. Gebruik hierbij toycleaner of milde antibacteriële zeep.

(Spat)waterdicht: deze toys kun je onder de stromende kaan schoonmaken. Zorg er bij spatwaterdichte speeltjes wel voor dat het water niet in de kiertjes loopt. Ook hier kun je het beste gebruik maken van toycleaner of een milde antibacteriële zeep.

Eventueel kun je een schone, ongebruikte tandenborstel gebruiken voor randen en kiertjes bij de knoppen.

Toycleaner of zeep?

Een vibrator schoonmaken kan met verschillende reinigingsmiddelen. De basis van het schoonmaken van een vibrator is altijd milde zeep. Let er hierbij op dat de zeep ongeparfumeerd is geen triclosan bevat. Dit ingrediënt kan schadelijk zijn als dit in het lichaam terecht komt.

Met toycleaner speel je op safe: deze bevat stoffen die bacteriën doodt en niet schadelijk is voor de materialen van de vibrators. Bij vibrators met poreus materiaal is het zelfs aan te raden om uitsluitend toycleaner te gebruiken. Maar ook als je je toy al met zeep hebt gereinigd, kun je hem nabehandelen met toycleaner.

 

Hoe vaak moet je je sextoy schoonmaken?

Na elk gebruik. Ja, echt waar. E hoewel de meesten dat heus wel weten, schiet het er uit gemak nog, haast of vermoeidheid nog weleens bij in.   

Het poetsen van je toy is een stuk minder sexy dan het gebruiken, dus we snappen dat je je er soms toe moet zetten. Het is natuurlijk verleidelijker om na een stomende sessie even uit te hijgen en na te genieten. Maar een toy blijft alleen goed schoon als je ‘m na ieder gebruik reinigt én weer goed opbergt.

Opbergen

Na goed poetsen ben je er nog niet. Ook goed opbergen is van levensbelang voor je toy. Los in je nachtkastje komt je speeltje opnieuw in aanraking met bacteriën, stof en eventuele huisdierharen. Die wil je vervolgens niet in je edele delen hebben. Zonde van al die moeite van het schoonmaken!

Je speeltjes berg je het beste op in de doos waarin je ze gekocht hebt of in speciale opbergzakjes. Bewaar elk speeltje in een apart zakje, want als toys tegen elkaar aanliggen, kunnen de materialen elkaar ook aantasten. Zorg dat je toys goed droog zijn voordat je ze opbergt.

Zo heb je er het langste én het meeste plezier van.

 

Article written by Donna van der Kolk

Specialiseerde zich als redacteur per ongeluk in liefde en seks. Wordt blij van pornstars en sex on the beach (de cocktails, for the record) en minder blij van hoeveel essentiële informatie over lichaam en genot niet algemeen bekend is. Schrijft, praat en adviseert er daarom graag over. Is daarnaast allergisch voor verkooppraatjes en katten, maar is nu marketeer met twee katers (drie na een vrijmibo).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *