Ontdekken

Orgasme uitstellen? Tips voor hem én haar! 

Dat moment dat alle opgebouwde seksuele spanning een hoogtepunt bereikt en je die golf van genot door heel je lichaam voelt gaan? Heerlijk! Maar soms voel je het aankomen, kun je het niet meer stoppen en kom je… net te vroeg. Evengoed lekker, maar je geniet er dan tóch niet optimaal van. Je orgasme wordt namelijk intenser en dus nóg beter als je ‘m uitstelt. Met deze tips voor hem en haar wordt je orgasme uitstellen een (lekker!) eitje.  

Train je bekkenbodemspieren

Simpel gezegd is klaarkomen het samentrekken van verschillende spieren als ontlading van seksuele spanning. De bekkenbodemspieren zijn voor zowel mannen als vrouwen belangrijk voor het orgasme. Hoe meer spanning erop komt te staan, hoe intenser het orgasme. Maar neemt die spanning snel toe, dan kun je (te) snel klaarkomen. Het is dus zaak om deze spiergroep goed onder controle te hebben. Zo vergroot een goedwerkende bekkenbodem het genot van je orgasme én kun je met controle over de spiergroep je orgasme uitstellen.  

Bij mannen is de belangrijkste bekkenbodemspier de pc-spier. Als je (doet alsof je) je plas inhoudt, voel je goed waar die zit. Je kunt deze spier zo’n beetje op elk willekeurig moment aan- en ontspannen. Probeer ‘m bijvoorbeeld tijdens het werken, koken, autorijden, boodschappen doen of tv-kijken eens 5 tot 10 seconden aan te spannen en 5 seconden te ontspannen. En dat een paar keer achter elkaar. Zo simpel kan het zijn!  

Ook de anus maakt onderdeel uit van de bekkenbodemspiergroep. Bij het aanspannen van de pc-spier voel je waarschijnlijk dat je anus (lichtjes) meedoet. Anaalkralen kunnen dus ook helpen je bekkenbodemspieren te trainen, en nog op een lekkere manier ook! 

Vrouwen kunnen hun bekkenbodemspieren op dezelfde manier trainen. Maar voor hen is er ook nog een andere (leukere) optie: vaginale balletjes! Met bijvoorbeeld Ben Wa-ballen, geishaballen of kegels kun je trainen en stimuleren tegelijk. Deze balletjes of kegeltjes draag je in de vagina en bevatten een gewichtje, waardoor je de spieren aan moet spannen om ze binnen te houden. Hoe zwaarder en kleiner, hoe moeilijker. Ook dit kun je op elk gewenst moment doen. Doe dit ongeveer een half uur per dag. 

Pas op dat je niet té fanatiek aan de slag gaat met je bekkenbodem-workout, want dat kan verkramping veroorzaken en de controle over de spier verminderen. Train met mate 😉. 

Neem pauze

Het spreekt misschien voor zich dat je je orgasme uit kunt stellen door een korte pauze te houden. Maar de timing van pauzeren blijkt nog een ware kunst. Te vroeg heeft weinig effect, maar ben je voor bij ‘the point of no return, dan kan het juist leiden tot een (anti)climax. Probeer op het eerste moment dat je het voelt opborrelen even te stoppen. En daarmee bedoelen we: stoppen met de handeling die voor je gevoel gaat leiden tot een hoogtepunt. Helemaal stoppen hoeft niet; verleg je focus gerust naar een andere plek of handeling. Zie het als een pauze voor de gevoeligste plekjes: de eikel en de clitoris. Zo houd je ook tijdens je pauze de opwinding erin. 

Switch van techniek of positie 

Blijf je liever wel je gevoeligste plekjes stimuleren? Wissel dan van techniek en/of positie of schakel een versnelling terug. Het blijft natuurlijk gevoelig, en dus een beetje riskant, maar het helpt je wel om uit dat (iets te goed werkende) ritme te komen. Voor even. 

Ontspan

Tijdens seksuele stimulatie span je vaak je bovenbenen, buik en billen aan. Daarnaast versnelt je ademhaling van opwinding. Om je orgasme uit te stellen, kun je bewust je ademhaling en spierspanning proberen te reguleren. Dat helpt je langer én meer te genieten.  

Gebruik een crème of spray

Wie een extra hulpmiddeltje nodig heeft, kan een speciale crème of spray gebruiken. Vaak zijn ze gericht op mannen, maar hun licht-verdovende werking kan net zo goed effect hebben op de clitoris.  

Extra tip voor mannen

Waar vrouwen een klein voordeeltje hebben bij het trainen van de bekkenbodemspieren met balletjes, hebben mannen een klein voordeeltje bij het uitstellen van hun orgasme met een extra techniek die ze kunnen toepassen: knijpen. Knijp stevig (maar met beleid!) met je duim en wijsvinger in de schacht van je penis, vlak onder de eikel. Houd dit ongeveer 20 seconden vast. Zo stroomt het bloed weg van je gevoeligste plekje, waardoor je een aankomend orgasme kunt tegenhouden. Ook een cockring knijpt de boel lichtjes af, maar dan aan de basis, en kan je zo helpen het langer vol te houden. 

Lees ook: Cursus cockring: wat is een penisring en hoe gebruik je die?

Van tevoren masturberen

Wil je je orgasme specifiek uitstellen bij de seks met een partner? Dan kun je van tevoren masturberen. Dat haalt de druk een beetje van de ketel, waardoor je minder snel (opnieuw) een hoogtepunt bereikt. Zorg wel dat er genoeg ‘oplaadtijd’ zit tussen het masturberen en de seks met je partner.

Article written by Donna van der Kolk

Specialiseerde zich als redacteur per ongeluk in liefde en seks. Wordt blij van pornstars en sex on the beach (de cocktails, for the record) en minder blij van hoeveel essentiële informatie over lichaam en genot niet algemeen bekend is. Schrijft, praat en adviseert er daarom graag over. Is daarnaast allergisch voor verkooppraatjes en katten, maar is nu marketeer met twee katers (drie na een vrijmibo).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *