blog-coverbeeld-op-spreekuur-bij-SM2-minder-denken-meer-genieten-tijdens-seks
Algemeen

Op spreekuur bij SMT: minder denken, meer genieten tijdens seks

Vragen over seks, verlangen of intimiteit? Anne en Leila van Seksuologen met Twee schieten te hulp! Want Google en je vrienden mogen dan prima huis-tuin-en-keukentherapeuten zijn, sommige vragen wil je misschien niet aan ze stellen en sommige adviezen krijg je liever van een professional. Daarom legt Willie het seksuologenduo elke maand een kwestie voor die door jullie is ingestuurd. Anoniem, natuurlijk. Deze maand: “Ik zit vaak te veel in mijn hoofd tijdens de seks. Wat kan ik doen om minder te denken en meer in mijn lijf te komen, zodat ik weer meer van seks kan genieten?’’

“We krijgen deze vraag met regelmaat in onze praktijk. Je bent dus niet de enige! Tijdens de seks veel in je hoofd zitten en je gedachtestroom niet uit kunnen zetten, komt vaak voor. Vaker bij vrouwen dan bij mannen, maar het is bij allebei een bekend fenomeen.”

Minder denken, meer genieten

“We zijn in deze drukke maatschappij veelal bezig met onze to-do’s afwerken. Het lijkt soms een onmogelijke opgave om dat hoofd even in ruststand te zetten. Maar we verwachten wel van ons drukke hoofd dat het direct in de ‘the mood’ overschakelt wanneer wij dat willen. Helaas werkt dat niet zo. Er is geen knopje waarmee je je gedachten uit kunt zetten, dus gaan ze vaak gewoon door of komen ze juist op wanneer je probeert te ontspannen. Soms helaas óók als je middenin een vrijpartij zit. Dat komt natuurlijk slecht uit, want als je met je gedachten bezig bent, ben je minder ‘in je lijf’. En dat is nou net belangrijk om van seks te kunnen genieten: in je lichaam zijn, ervaren, voelen. De vraag hoe je mínder in je hoofd en méér in je lijf komt tijdens seks, is dus heel begrijpelijk.”

Lees ook: ‘Op spreekuur bij SM2: hoe los je verschil in libido verlangen op?’

Zet je gedachten op een rijtje

“Om te beginnen is het is goed om eens stil te staan bij de gedachten die opkomen. Zijn het bijvoorbeeld de eerder beschreven to do’s die je afleiden? Dan kan de oplossing zo simpel zijn als een lijstje maken om het van je af te schrijven. Dit kan helpen om wat meer ruimte te creëren. Zo maak headspace voor seksuele prikkels, waardoor je beter in het moment kunt zijn en meer kunt genieten tijdens seks.”

“Zijn het eerder onzekere gedachten rondom seks? Denk aan: ruik ik wel fris, doe ik het wel goed, hoe zeg ik dat dit niet het juiste plekje is? Dan kun je deze zorgen wegnemen door voor de seks samen te douchen als opwarmertje, te vragen naar wat de ander wil – wat trouwens heel sexy kan zijn! – of met subtiele bewegingen en geluiden je partner naar het juiste plekje te begeleiden. Het kan ook helpen om je gedachten, eventueel op een ander moment, te bespreken met je partner. Dikke kans dat die een groot deel weg kan nemen en je gerust weet te stellen.”

“Dit zijn natuurlijk slechts twee voorbeelden. De gedachten die jou afleiden van de seks kunnen van alles zijn. Ga na wat jouw afleidende gedachten zijn. Als je daar zicht op hebt, kun je ze beter en gerichter aanpakken.”

Zorg voor een moment van overgang

“De een heeft seks nodig om te ontspannen, de ander heeft ontspanning nodig om te seksen. Als jij ontspanning nodig hebt voordat je jezelf kunt overgeven aan seks, is een moment van overgang van de drukte van alledag naar een meer relaxte setting essentieel.”

“Met de eerdergenoemde to-do-lijst maken, kun je bijvoorbeeld je werkmodus van deze dag afsluiten. Maar zo’n overgang kun je op meer manieren creëren. Doe iets samen of alleen wat je rust geeft, maar wat nog niet met seks te maken heeft. Bijvoorbeeld samen wat drinken, in je eentje de hond uitlaten, samen of alleen een rondje door de wijk lopen of een spelletje spelen. Dit verzacht de overgang naar een uiteindelijke sexy stemming, zodat je niet meteen zo’n harde omschakeling hoeft te maken.”

Tip: raak je verzonken in gedachten tijdens seks? Raak jezelf aan bij je heupen! Beeld ter illustratie bij 'minder denken, meer genieten tijdens seks' - Willie

Lees ook: Op spreekuur bij SM2: kan masturberen me helpen meer zin in seks te krijgen?

Help jezelf een letterlijk handje

“Voorgaande tips hebben vooral betrekking op wat je vooraf kunt doen. Maar tíjdens de seks kun je jezelf gelukkig ook (letterlijk) een handje helpen als je merkt dat je gedachten het overnemen. Daarmee bedoelen we trouwens niet jezelf stimuleren (al mag dat natuurlijk ook als dat helpt!), maar wel: jezelf aanraken rondom je bekkengebied.”

“We zien vaak dat vrouwen, maar dit geldt net zo goed voor mannen, meer in gedachten verzeild raken op het moment dat ze oraal bevredigd worden. Niet gek, want de ander zit met het hoofd tussen jouw benen en jouw hoofd ligt zogezegd ‘vrij’, met alle ruimte om af te dwalen. Op zo’n moment kun je jezelf herpakken door jezelf aan te raken op je heupen of ergens anders bij je bekkengebied. Streel, voel hoe warm of koud je vingers op je huid zijn, zet zachtjes je nagels in je huid… het maakt niet zo veel uit wat je doet, als je je maar focust op je eigen aanraking. Daarmee kun je zelf actief iets doen om je gedachten terug te sturen naar je lijf.”

“Let wel: dit trucje is jammer genoeg geen quick fix, al klinkt het misschien wel zo. Gun jezelf de tijd en verwacht niet dat je bij elke aanraking van je heup meteen terug in je lijf komt. Het vergt herhaling en oefening, een beetje zoals mindfulness.”

Bespreek het met de ander

“Dat jij in je hoofd zit, betekent niet dat alleen jíj dat kunt oplossen. Natuurlijk is het jouw hoofd en jouw lijf, dus moet je er zelf wat voor doen, maar: dat hoeft niet in je eentje.”

“Betrek de ander erbij door aan te geven op welke momenten je vooral in je hoofd schiet en wat jij nodig hebt om dit te verminderen. Denk aan bepaalde standjes tijdelijk gedag zeggen en andere, meer intieme, standjes verwelkomen. Zo is doggystyle voor vrouwen bij uitstek een standje dat alle hokjes afvinkt om snel afgeleid te raken: je kunt elkaar niet aankijken, de hoofden zijn ver van elkaar verwijderd, dus ook zoenen gaat niet, en verder is er ook weinig ander lichamelijk contact. Datzelfde geldt voor orale seks. Het klassieke missionarisstandje houdt beide partners daarentegen juist betrokken. Zo kun je samen zorgen dat je ‘bij de les blijft’ met de juiste standjes en bijbehorende prikkels.”

Ontdek je zintuigen

“Over prikkels gesproken: een leuke oefening om samen of alleen te doen, is het ontdekken van je zintuigen.”

“Ga op zoek naar hoe je ieder zintuig het beste kunt prikkelen. Dus niet alleen tast (aanraking) maar ook zicht, reuk, gehoor en smaak. Ga bij jezelf of elkaar na welke plekjes gevoelig zijn, welke manieren van aanraking je het fijnst vindt, of bepaalde geluiden of geuren je in ‘the mood’ helpen te komen of blijven, kijk samen erotische beelden of laat je juist blinddoeken… Hoe je je zintuigen op zo’n manier prikkelt dat ze bijdragen aan opwinding en opgaan in het moment, is voor iedereen anders. De één vindt het heerlijk om geblinddoekt met een kietelveer over het hele lichaam gestreeld te worden, de ander wil geen zacht veertje, maar nagels. De één vindt het heel opwindend om dirty talk te horen, de ander gaat helemaal aan door een sexy playlist op de achtergrond.”

Datetip

“Met bovenstaande tips om het prikkelen van je zintuigen te ontdekken, heb je een perfect excuus om een originele, romantische date te plannen. Bereid ieder voor zich een zintuigelijke ontdekkingstocht voor met verschillende dingen die je bij jezelf of elkaar wil testen en ga samen op onderzoek uit! Denk aan eerdergenoemde veer en blinddoek, het geurtje dat je droeg tijdens jullie eerste date of juist een sensuele massage-geurkaars, maak je eigen playlist of lees elkaar een erotisch verhaal voor… Kortom: probeer met elkaar en bij elkaar uit! Wat je hieruit leert, is waardevolle informatie over je jullie opwinding. En dat kun je goed gebruiken om je hoofd tijdens seks bíj de seks te houden. In je hoofd schieten kan er namelijk ook mee te maken hebben dat je gewoonweg niet de juiste snaar raakt. Met deze oefening leer je de juiste snaren te vinden én op precies de juiste manier te raken.”

“Heel veel plezier met deze ontdekkingstocht! En onthoud: je kunt je gedachten niet op pauze zetten wanneer het je uitkomt, dus het is onmogelijk om nooit meer in je hoofd te schieten tijdens de seks. Het is normaal dat het gebeurt, en soms werken de trucjes niet, dus wees lief en zacht voor jezelf. Want als je óók nog gaat malen over je malende gedachten, kom je alleen maar méér in je hoofd en mínder in je lijf. En om meer te genieten tijdens seks, willen we dat precies andersom.”

Liefs,

Anne en Leila
De Seksuologen met Twee

Heb jij ook een vraag aan Anne en Leila? Stuur dan een DM met jouw vraag naar @Willie.nl of @Seksuologenmettwee en wie weet zie jij jouw vraag hier volgende keer (anoniem!) beantwoord.

Article written by Seksuologen met Twee

Anne en Leila zijn allebei Master in Seksuologie. In hun praktijk SMT helpen ze cliënten één op één met onzekerheden, vragen of problemen rondom seks, intimiteit en relaties. Daarnaast gebruiken ze social media om openlijk gesprekken te voeren over deze onderwerpen, want alleen zo help je de taboes die er nog op rusten de wereld uit. Maandelijks voorzien ze jou via Willie van advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *