Algemeen

Op spreekuur bij SMT: hoe kun je intimiteit verbeteren in een relatie? 

Vragen over seks, verlangen of intimiteit? Anne en Leila van Seksuologen met Twee schieten te hulp! Want Google en je vrienden mogen dan prima huis-tuin-en-keukentherapeuten zijn, sommige vragen wil je misschien niet aan ze stellen en sommige adviezen krijg je liever van een professional. Daarom legt Willie het seksuologenduo elke maand een kwestie voor die door jullie is ingestuurd. Anoniem, natuurlijk. Deze maand: “Hoe kun je de intimiteit in je relatie verbeteren?’’

Wat is intimiteit?

“Als mensen zeggen dat ze de intimiteit in hun relatie willen verbeteren, bedoelen ze vaak dat ze meer seks willen. Toch zijn seks en intimiteit twee verschillende dingen, al zijn ze vanwege de grote overlap soms lastig te onderscheiden. Intimiteit kan een onderdeel zijn van seksualiteit en vice versa, maar het kan ook los van elkaar staan. Laten we om deze vraag te beantwoorden daarom eerst de termen definiëren.”

“Intimiteit wordt veelal omschreven als de liefdevolle en waardevolle aspecten van een relatie. Ook handelingen als knuffelen en kussen vallen onder intimiteit. Seksualiteit gaat meer over opwinding, seksuele handelingen en lust.”

Wat is intimiteit voor jullie?

“In onze praktijk vragen wij regelmatig aan koppels om individueel op te schrijven wat voor hen intimiteit is en welke momenten voor hen intiem voelen. Hetzelfde doen we met seks en seksualiteit. Hierdoor leer je van elkaar wat voor de ander intiem is. Meestal denken partners dat ze dezelfde opschrijven, maar er zijn altijd wel een aantal verschillen. De ene partner kan samen douchen bijvoorbeeld als intiem ervaren, de ander vindt het meer seksueel dan intiem. Het kan ook dat een partner een film kijken intiem vindt, ongeacht hoe je met elkaar op de bank ligt, en dat de andere partner dat eerder als quality-time ziet dan als intimiteit.”

“Als je van elkaar weet wat je onder intimiteit verstaat, kun je hier ook bewuster mee omgaan en rekening mee houden. Als je partner bijvoorbeeld aangeeft dat hij of zij ’s morgens een kus voor het weggaan heel fijn en intiem vindt, kun je hier zelf voortaan beter op letten. Zo wordt het voor jou ook betekenisvoller dan even vluchtig een fijne dag wensen. Het kan ‘m in de kleine dingen zitten.”

Lees ook: Op spreekuur bij SMT: Hoe los je verschil in verlangen op?

Intieme momenten opzoeken

“Waar we als seksuologen geen groot voorstander zijn van een seksquotum, zijn we wel voorstander van een soort intimiteitsquotum. Seks ‘moet’ absoluut niet elke dag en kan gedurende jullie relatie in kwaliteit en kwantiteit veranderen. We kunnen dan ook niet zeggen dat het goed is om dagelijks, wekelijks of maandelijks seks te hebben. Die behoefte wisselt en dat is oké. Maar het is wél goed om een dagelijkse portie intimiteit te hebben.”

“Het kan dan gaan om die kus voordat een van jullie deur uit gaat, een appje tijdens werk dat je aan de ander denkt of knus naast elkaar op de bank zitten. Momenten van intimiteit kunnen klein zijn en hoeven niet lang te duren. Soms is een liefdevolle blik al genoeg om zo’n momentje te ervaren samen.”

Intimiteit verbeteren

“Om jullie intimiteit te verbeteren, kun je deze momenten dus bewust(er) opzoeken. Dat gaat de ene keer makkelijker dan de andere keer. Net als seksualiteit is intimiteit een golvende beweging. Soms is het volop aanwezig en kost het weinig moeite om intieme momentjes op te zoeken. Andere keren is het minder aanwezig en is het moeilijker om even tot elkaar te komen. Dat is oké. Wel is het juist dan belangrijk om bewust met intimiteit bezig te zijn. Mogelijk is het nodig om opnieuw het gesprek te starten over wat jullie onder intimiteit verstaan en welke vorm nu passend of nodig is. Misschien is er gevoelsmatig geen ruimte voor een langere knuffel in de ochtend, maar kun je de snelle, liefdevolle kus die het nu is wel iets aandachtiger geven.”

Gunstig voor de seks

“Zoals we al aangaven, heeft intimiteit ook veel overlap met seks en seksualiteit. Voor sommigen is het zelfs onprettig of onmogelijk om seks te hebben als diegene geen intimiteit (meer) voelt. Wanneer je dus de intimiteit verbetert, kan dit een positief effect hebben op de kwaliteit van de seks – dus niet per se de kwantiteit van de seks, al kan dat ook.”

Lees ook: Op spreekuur bij SMT: Hoe krijg je een vrouw goed opgewonden?

Intiem met jezelf

“Tot nu toe hadden we het alleen over gezamenlijk de intimiteit verbeteren, maar je kunt evengoed intiem zijn met jezelf. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar kan ook de intimiteit met een partner ten goede komen.”

“Uit onderzoek blijkt dat een knuffel aan jezelf – dus wanneer je jouw armen voor je kruist en je eigen schouders vasthoudt – ook het knuffelhormoon oxytocine vrijgeeft. Hierdoor ontspan je meer en voel je je rustiger. Dus wanneer je geen partner hebt of deze niet in de buurt is, en je merkt dat je spanningen hebt of intimiteit mist, dan is een knuffel aan je zelf het perfecte medicijn. Ook jezelf strelen, masseren (eventueel met een massagewand of massageolie) of een zelfzorgmomentje met een gezichtsmasker, kunnen een perfecte manier zijn om even tot jezelf te komen. En daarmee mogelijk ook dichter tot je partner.”

Liefs,
Anne en Leila
Seksuologen met Twee  

Heb jij ook een vraag aan Anne en Leila? Stuur dan een DM met jouw vraag naar @Willie.nl of @Seksuologenmettwee en wie weet zie jij jouw vraag hier volgende keer (anoniem!) beantwoord.

Article written by Seksuologen met Twee

Anne en Leila zijn allebei Master in Seksuologie. In hun praktijk SMT helpen ze cliënten één op één met onzekerheden, vragen of problemen rondom seks, intimiteit en relaties. Daarnaast gebruiken ze social media om openlijk gesprekken te voeren over deze onderwerpen, want alleen zo help je de taboes die er nog op rusten de wereld uit. Maandelijks voorzien ze jou via Willie van advies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *