Algemeen

Op spreekuur bij SMT: wat als ik plots interesse heb in hetzelfde geslacht?

Vragen over seks, verlangen of intimiteit? Anne en Leila van Seksuologen met Twee schieten te hulp! Want Google en je vrienden mogen dan prima huis-tuin-en-keukentherapeuten zijn, sommige vragen wil je misschien niet aan ze stellen en sommige adviezen krijg je liever van een professional. Daarom legt Willie het seksuologenduo elke maand een kwestie voor die door jullie is ingestuurd. Anoniem, natuurlijk. Deze maand: ‘’Wat als je je altijd geïdentificeerd hebt als hetero, maar plots interesse krijgt in hetzelfde geslacht?’’

“We kunnen ons voorstellen dat het misschien even schrikken is: ineens merken dat je interesse hebt in hetzelfde geslacht. Zeker wanneer je dat nog niet eerder hebt ervaren. Het is echter helemaal niet vreemd of ongewoon. Het komt vaker voor dan je denkt! Professor Lisa Diamond doet veel onderzoek naar fluïditeit in seksuele geaardheid en kwam tot de conclusie dat we meer fluïde zijn dan we denken. Ze zei hierover: ‘It might mean that none of us knows our sexuality as much as we think. Maybe we, too, could suddenly be surprised.’ Ofwel: misschien kennen we onze geaardheid geen van allen zo goed als we denken, we kunnen onszelf allemaal verrassen.’’

Is het een fling of een ding?

“Allereerst is het goed om jezelf af te vragen: is het een fling of een ding? Met een ‘fling’ bedoelen we dat het meer een flirt is. Is het een ‘ding’, dan bedoelen we dat er mogelijk meer serieuze gevoelens achter zitten. Het mag er allebei gewoon zijn en het is helemaal oké om ervan te genieten! En dat je ervan geniet, betekent niet dat je meteen je huidige seksuele identiteit moet herzien. Je bent gewoon aan het ontdekken wat dit voor jou betekent. Een fling en een ding onderscheiden kan daarbij helpen.”

“In het geval van een fling kan het bijvoorbeeld heel goed dat het vlammetje is aangewakkerd door iets specifieks in deze persoon of de situatie waarin je diegene hebt ontmoet. Als dat vervolgens weg is, door omstandigheden, en de vlam is uitgedoofd, kan het zomaar zo zijn dat je daarna al snel geen twijfel meer voelt over je oriëntatie. Seksuele oriëntatie is complex en lang niet zo zwart-wit als veel mensen denken.”

Seksuele oriëntatie

“Je seksuele oriëntatie verwijst naar de seksuele aantrekking die je naar een persoon voelt. Ben je bijvoorbeeld een vrouw die op mannen valt, dan identificeer je jezelf waarschijnlijk als heteroseksueel. Als je op vrouwen valt, dan zal dat eerder lesbisch of gay zijn. Wanneer je op twee of meer genders valt, dan zal je jezelf waarschijnlijk als biseksueel omschrijven. Val je los van gender meer op een persoon of karakter? Dan voel je je misschien panseksueel. Zo zijn er zijn nog vele andere termen, maar we zien ook dat veel mensen zich daardoor juist liever als queer identificeren dan dat ze zich hechten aan een enkele term.”

“We denken vaak dat je het een of het ander bent. Maar het is volkomen normaal om gedurende je leven in seksuele oriëntatie te fluctueren. Dat is geen keuze, zoals sommige mensen denken, maar een kwestie van je gevoel volgen. En zoals Lisa Diamond al zei, kan dat ons soms verrassen.”

Lees ook: ‘Op spreekuur bij SM2: hoe los je verschil in libido verlangen op?’

Wat moet ik doen bij plotse interesse in hetzelfde geslacht?

“Wat je dan het beste kunt doen als je merkt dat je interesse krijgt in hetzelfde geslacht, terwijl je je altijd als hetero hebt geïdentificeerd? Openstaan voor het ontdekken van nieuwe aspecten van jezelf! Het kan zeker een verwarrend proces zijn, maar het kan ook heel bevrijdend zijn om jezelf beter te leren kennen en nieuwe dingen over jezelf te ontdekken.”

“Het kan ook nuttig zijn om deze ontdekkingstocht te delen met vrienden of andere belangrijke personen in je leven. Helemaal als je een relatie hebt – vooral dan is het ook handig om te weten of het een fling of een ding is en dus of het één een mogelijke bedreiging vormt voor het ander. Praten over je gevoelens en ervaringen kan enorm verlichtend zijn en helpen om meer inzicht te krijgen in jezelf en je seksuele identiteit. Wie weet geven anderen jou wel meer ruimte dan jij jezelf durft te geven.”

Lees ook: Op spreekuur bij SMT: wat als je in een lange relatie interesse in een ander hebt?

Kennis is macht

Nog een laatste tip: lees, kijk, luister en leer over dit onderwerp. Het kan heel interessant en helpend zijn om bijvoorbeeld een podcast te luisteren over seksuele oriëntatie, bijvoorbeeld de podcast Opgwonden, of een serie te kijken waarin deze thema’s voorkomen, zoals Sex Education. Al is het maar voor een gevoel van (h)erkenning of begrip.”

“Kortom, het is volkomen normaal en natuurlijk om interesse te krijgen in hetzelfde geslacht, zelfs als je je altijd als hetero hebt geïdentificeerd. Seksualiteit is complex en kan veranderen in de loop van ons leven. Het belangrijkste is om open te staan voor zelfontdekking, jezelf te accepteren zoals je bent en de ruimte te nemen om te verkennen wat jou gelukkig maakt. Als je merkt dat je graag met iemand praat die geheel buiten jouw systeem staat, kun je altijd contact opnemen met een seksuoloog. Die kan je dan ondersteunen en begeleiden in deze ontdekkingstocht.”

Liefs,

Anne en Leila
De Seksuologen met Twee

Heb jij ook een vraag aan Anne en Leila? Stuur dan een DM met jouw vraag naar @Willie.nl of @Seksuologenmettwee en wie weet zie jij jouw vraag hier volgende keer (anoniem!) beantwoord.

Article written by Seksuologen met Twee

Anne en Leila zijn allebei Master in Seksuologie. In hun praktijk SMT helpen ze cliënten één op één met onzekerheden, vragen of problemen rondom seks, intimiteit en relaties. Daarnaast gebruiken ze social media om openlijk gesprekken te voeren over deze onderwerpen, want alleen zo help je de taboes die er nog op rusten de wereld uit. Maandelijks voorzien ze jou via Willie van advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *