Ontdekken

Glijmiddel: wat, welke, waarom en hoe zit dat met toys?

Glijmiddel is onmisbaar in ieder nachtkastje. We kennen het vooral als middeltje om wrijving te verminderen, maar het kan ook je uithoudingsvermogen vergroten, extra variatie en mogelijkheden bieden om te experimenteren én iedere seksuele handeling lekkerder maken – of je die nou samen, alleen of met een hulpmiddel uitvoert. Het is dus meer dan een vloeistof om lichaamsvocht aan te vullen. Alles wat je moet weten over glijmiddel, lees je hier. Van wat het is en hoe je het kunt gebruiken tot welke soorten er zijn en tips over gebruik met toys.  

Wat is glijmiddel?

Glijmiddel is een vloeibaar goedje dat seksuele handelingen soepeler en lekkerder maakt. Je smeert zoveel je wil op de gewenste plek(ken), zoals geslachtsdelen, anus en/of toys en vervolgens geniet je van een smooth ride.

Waarom glijmiddel?

Glijmiddel vult het natuurlijke lichaamsvocht aan en maakt seksuele handelingen zo nog lekkerder. Of je het nou solo, samen of met een toy doet.

In principe produceren mannen en vrouwen allebei vocht als ze opgewonden zijn. Maar dat is niet altijd genoeg om zonder ongemak te genieten. Vaak ook wel, maar óók dan is glijmiddel nuttig of simpelweg prettig.

 • Extra fijne sensatie
  Naast dat het namelijk wrijving vermindert, kan de gladheid ook een (extra) fijn gevoel geven. Aanraking met glijmiddel wordt door veel mensen als gevoeliger ervaren. Het aanbrengen van glijmiddel kan op zich al opwindend zijn.
 • Langer plezier
  Omdat glijmiddel is gemaakt om langdurig glad te blijven, droogt het minder snel op dan het natuurlijke vocht. Daardoor helpt het je je seksuele handelingen, zoals masturberen of penetreren, langer vol te houden.

 • Extra variatie en stimulatie
  Daarnaast biedt glijmiddel eindeloos veel opties biedt om te experimenteren en variëren. Zo zijn er natuurlijk verschillende smaakjes om orale seks nog lekkerder te maken, maar zijn er ook glijmiddelen die extra stimulatie bieden. Bijvoorbeeld in de vorm van een tintelend, verkoelend of verwarmend effect. Of glijmiddelen met een licht-verdovende werking, die je kunnen helpen je orgasme uit te stellen of anale stimulatie op te bouwen.

 • Noodzakelijk
  Glijmiddel is bovendien simpelweg nodig in sommige gevallen. Zo benoemden we al even dat het natuurlijke vocht niet altijd voldoende is (bijvoorbeeld bij vaginale droogheid), waardoor sommige seksuele handelingen pijn doen. Glijmiddel kan dit verminderen en zelfs voorkomen.

  Maar ook als je geen last hebt van droogte, is glijmiddel soms meer dan handig. Een goed voorbeeld hiervan is onder de douche. Want hoewel je zou denken dat het onder de douche nat genoeg is, onttrekt het warme water juist vocht én het spoelt het vocht dat er is weg. Dat maakt glijmiddel (op siliconenbasis) bij seks onder de douche geen overbodige luxe. En ook bij masturberen met een masturbator wil je glijmiddel bij de hand hebben om stroef stoten tegen te gaan. Wie weleens aan anale stimulatie doet, weet ook dat glijmiddel hierbij absoluut een must is. Anders dan de penis en vagina maakt de anus namelijk geen vocht aan bij opwinding.

Kortom: de vraag is dus niet: waarom glijmiddel, maar: waarom niet? Het geeft zo veel extra opties, dat je jezelf tekort doet als het niet in je nachtkastje ligt – als je het ons vraagt dan hè 😉.

Soorten glijmiddel

Er zijn talloze verschillende soorten glijmiddel. De formule kan op waterbasis, siliconenbasis of een combinatie (hybride) zijn. Sommige glijmiddelen hebben extra verzorgende ingrediënten, andere zijn ook te gebruiken als massagegel. Weer andere glijmiddelen bieden extra stimulatie in de vorm van een tintelend, verwarmend of verkoelend effect. En dan zijn er nog de glijmiddelen speciaal voor anaal gebruik, vegan glijmiddelen, glijmiddelen met een smaakje en glijmiddelen met een licht-verdovende werking (ideaal om anale stimulatie op te bouwen of als je minder snel wil klaarkomen). Zo heeft iedere soort z’n eigen voordelen. De belangrijkste en populairste lichten we hieronder kort toe.

Waterbasis glijmiddel
Glijmiddel op waterbasis is het meestverkochte glijmiddel. Het is dun, hydraterend, voelt natuurlijk en smeert makkelijk uit. Ander (belangrijk!) voordeel is dat je het veilig kunt gebruiken met condooms en sextoys. Glijmiddelen op waterbasis trekken iets sneller in dan andere glijmiddelen, waardoor je het mogelijk iets vaker aan moet brengen.

 • Siliconen glijmiddel
  Glijmiddel op siliconenbasis is iets dikker dan glijmiddel op waterbasis, maakt de huid zacht en soepel en trekt minder snel in. Daardoor heb je hiermee langer plezier van de gladheid. Ideaal voor uitgebreide sessies, minder ideaal voor toys. De formule op siliconenbasis kan het materiaal van je toy aantasten.

 • Massageglijmiddel
  Zoals de naam al doet vermoeden, kun je massageglijmiddel als glijmiddel en als massagegel gebruiken. De formule is zo samengesteld dat hij voor beide doeleinden goed glijdt. Soms hebben deze glijmiddelen een sensuele of kalmerende geur.

 • Stimulerend glijmiddel
  Glijmiddelen kunnen op verschillende manieren extra stimulatie bieden. Zo is er verkoelend en verwarmend glijmiddel en zijn er glijmiddelen die de clitoris of eikel een tintelend gevoel geven. Je gevoelige plekjes worden hierdoor nóg gevoeliger.

 • Glijmiddel met smaakje
  Wie denkt dat je bij orale stimulatie geen glijmiddel nodig hebt, heeft over het algemeen gelijk, máár heeft mogelijk nog nooit glijmiddel met een smaakje geprobeerd. Dankzij het speeksel dat erbij komt kijken, is glijmiddel inderdaad niet nodig, maar daarmee zéker niet overbodig. Een goede pijp- of befbeurt kan immers nóg lekkerder worden met een smaakje. Smaken verschillen natuurlijk wel, dus het hoeft jouw ding niet te zijn, maar er zijn ook héél veel smaken…

 • Anaal glijmiddel
  Anale stimulatie vraagt om een andere aanpak dan stimulatie van de penis of vagina. Het kan heel fijn zijn, maar is ook pijngevoelig. En waar de een anale stimulatie geleidelijk wil opbouwen, wil de ander anaal fisten. Er zijn dan ook verschillende soorten anaalglijmiddelen om aan uiteenlopende behoeften te voldoen, zowel op siliconenbasis als op waterbasis.

  Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze extra dik zijn, zodat je lang van de gladheid kunt genieten. Dat is bij anale stimulatie belangrijk. Het bevat ook vaak extra ingrediënten om de gevoelige huid rond de anus te hydrateren en verzachten.

  Daarnaast zijn er anale glijmiddelen met een licht-verdovende werking, die de kringspier helpen ontspannen. 

Glijmiddel met sextoys en condooms

Als je glijmiddel wil gebruiken in combinatie met seksspeeltjes of condooms, moet je glijmiddel op waterbasis gebruiken. Andere glijmiddelen kunnen het materiaal van je toy of condoom aantasten. Moet je niet willen 😉. Heel soms is een ander soort glijmiddel wel geschikt voor gebruik met speeltjes of condooms, maar dat staat dan duidelijk aangegeven.

Article written by Donna van der Kolk

Specialiseerde zich als redacteur per ongeluk in liefde en seks. Wordt blij van pornstars en sex on the beach (de cocktails, for the record) en minder blij van hoeveel essentiële informatie over lichaam en genot niet algemeen bekend is. Schrijft, praat en adviseert er daarom graag over. Is daarnaast allergisch voor verkooppraatjes en katten, maar is nu marketeer met twee katers (drie na een vrijmibo).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *