blog: resultaten enquete vakantieseks -coverbeeld - koffer vol speeltjes
Algemeen

Seks op vakantie: vaker, avontuurlijker en kids zijn stoorzenders

Op vakantie hebben we meer zin in seks, doen we het vaker, avontuurlijker én uitgebreider, en nemen we graag een speeltje mee. Het liefst een luchtdrukvibrator. Kinderen kunnen we daarentegen beter thuislaten, want meereizend kroost is hierbij de grootste stoorzender. Dat blijkt uit een enquête over vakantieseks van erotiekwebshop Willie.nl, waaraan ruim 1500 mensen meededen.

In het kader van de zomervakantie die voor velen in aantocht of in volle gang is, vroeg Willie.nl, in samenwerking met FHM en Psychologie Magazine, naar de beleving van vakantieseks en of er weleens speeltjes mee de koffer in duiken. 

Beleving vakantieseks

Meer zin
Van alle ondervraagden zegt 76% op vakantie meer zin in seks te hebben dan gewoonlijk. Hierbij is weinig verschil te zien tussen genders en leeftijden. Alleen de leeftijdscategorie 35-44 laat een lichte afwijking zien: van hen zegt 69,7% op vakantie meer zin in seks te hebben, tegenover gemiddeld 78% van de andere leeftijdsgroepen.

Cirkeldiagram 'Hoeveel zin in seks heb jij op vakantie' + staafdiagram met zin in seks op vakantie per leeftijdscategorie

Zin in seks op vakantie: totaal + per leeftijdscategorie

De grootste oorzaak van een hoger ‘vakantielibido’ is volgens respondenten een meer ontspannen gevoel op vakantie. Ook meer tijd en ruimte hebben en het leuk vinden om het op verschillende plekken te doen, maken dat we op vakantie meer zin hebben dan gewoonlijk.

Anders dan thuis
Meer, minder of evenveel zin, er wordt op vakantie in ieder geval anders gesekst dan thuis. Zo zegt bijna de helft van de respondenten het vaker en avontuurlijker te doen. Bij avontuurlijker kun je denken aan vaker buiten of op andere plekken en meer experimenteren, bijvoorbeeld met standjes of speeltjes. Ook zegt ongeveer een derde er op vakantie meer de tijd voor te nemen en/of het uitgebreider te doen.

Voor in totaal 14% is seks op vakantie juist minder frequent, minder avontuurlijk en minder uitgebreid dan thuis. Voor nog eens 14% is seks op vakantie niet anders. 

Belang van seks op vakantie
Het belang van seks op vakantie om de intimiteit met een te bevorderen, wordt gemiddeld en het vaakst beoordeeld met een 8. Daarna worden negens en tienen het vaakst gegeven. We kunnen dus wel stellen dat vakantieseks zeer belangrijk is voor de intimiteit tussen partners. In hoeverre hun vakantieseks ook daadwerkelijk in die behoefte voorziet, beoordelen respondenten gemiddeld met een 7,8. Toch geeft ook 8% dit een onvoldoende.

Obstakels bij vakantieseks: kinderen
Zowel respondenten die hun vakantieseks (zeer) goed vinden als respondenten die hun vakantieseks matig of onvoldoende beoordelen, ervaren obstakels bij het hebben van seks op vakantie. Vooral kinderen blijken voor velen een stoorzender. De top 3 obstakels:

  1. Kinderen: 27% van alle respondenten noemt meereizend kroost als obstakel bij vakantieseks.
  2. Gebrek aan privacy (22%): bijvoorbeeld door ander reisgezelschap dan kinderen, (glurende) buren en gehorigheid van de accommodatie
  3. Warmte (12%) en gebrek aan comfort (12%): denk aan slapen in een tent, krakende hotelbedden en faciliteiten op afstand.

Opvallend: zo’n 11% van de genoemde obstakels is camping-gerelateerd.

Sfeerafbeelding - obstakels bij vakantieseks: koppel in tent met naar buiten stekende benen.

Seksspeeltjes op vakantie

Van alle ondervraagden heeft 64% weleens een seksspeeltje meegenomen op vakantie. De mensen die weleens een seksspeeltje meenemen, doen dat vooral als ze met partner of gezin op vakantie gaan.

Stellen zeggen dan ook iets vaker dan singles weleens een toy te hebben meegenomen op vakantie: 66% tegenover 56%. Ruim 12% zegt (ook) op vakantie met vrienden of vriendinnen een toy mee te nemen. Speeltjes gaan het vaakst mee op zonvakantie of weekendje weg. En ondanks de vele camping-gerelateerde obstakels, zegt toch 38% van de mensen die toys meenemen op vakantie ze (ook) mee uit kamperen te nemen.

Van alle leeftijden zeggen 45-54-jarigen het vaakst weleens een speeltje te hebben meegenomen op vakantie. Maar liefst 73%, tegenover 62-65% in de andere leeftijdscategorieën. 

Staafdiagram speeltje meegenomen op vakantie per leeftijdscategorie

Speeltje meegenomen op vakantie per leeftijdscategorie

Met obstakels als kinderen, warmte en gebrek aan privacy en comfort, kun je je afvragen of meegenomen speeltjes daadwerkelijk worden gebruikt tijdens de vakantie. De meerderheid (59%) laat zich door de genoemde obstakels niet tegenhouden en zegt de speeltjes (bijna) altijd te gebruiken. Slechts 1% heeft de meegenomen speeltjes niet gebruikt. De overige 40% gebruikt ze de ene keer wel, de andere keer niet.

Speeltjes op vakantie: welke en waarom (niet)?
Over het algemeen worden speeltjes voornamelijk meegenomen omdat ze een vast onderdeel zijn van het seksleven. Andere veelgenoemde redenen zijn extra spanning en bevordering van de intimiteit tussen partners.

Als het gaat om wélke speeltjes de ondervraagden het liefst meenemen, steekt er één met kop en schouders bovenuit: de luchtdrukvibrator.  De top 5 vakantiespeeltjes luidt:

1. Luchtdrukvibrator
2. Cockring
3. Klassieke vibrator
4. Vibrerend eitje
5. Anaaltoy

luchdrukvibrator: de  populairste toy voor mee op vakantie

De voornaamste reden om een specifiek speeltje mee te nemen op vakantie, is simpelweg dat dit speeltje thuis ook favoriet is. Discretie, waaronder geluidsniveau en design, spelen een kleine rol in de overweging een bepaalde toy wel of niet mee te nemen.   

Zorgen over discretie spelen daarentegen een grote rol bij het níét meenemen van speeltjes op vakantie. 91% van de respondenten die nooit een toy heeft meegenomen, staat daar wel voor open. Hun meest genoemde redenen om niet eerder een toy te hebben ingepakt:

1. Niet aan gedacht
2. Zorgen over discretie
3. Meereizende kinderen

Zorgen over discretie is hierbij de de een na grootste factor. Veelgenoemde zorgen over discretie zijn: ongemak bij douane (door herkenbaar design) en angst dat anderen het speeltje kunnen horen (bij gebruik, maar ook als deze per ongeluk aangaat in de koffer).

Belangrijkste redenen om helemaal niet open te staan voor het meenemen van speeltjes op vakantie, zijn respectievelijk: geen interesse, meereizende kinderen (zijn ze weer ;)) en geen speeltjes in bezit hebben.

Bzzzzy op luchthavens en snelwegen deze zomer
Tot slot waren we benieuwd hoe buzzzzy het deze zomer gaat worden op luchthavens en snelwegen. Daarom vroegen we respondenten aan het eind van de enquête of zij van plan zijn op hun eerstvolgende vakantie een toy mee te nemen:

  • 64% van alle respondenten is van plan een toy mee te nemen op de eerstvolgende vakantie.
  • 86% van de mensen die weleens een toy heeft meegenomen, is van plan dat de eerstvolgende vakantie ook te doen.
  • 21% van de mensen die nog nooit een toy hebben meegenomen, zegt dit nu wel van plan te zijn (zouden we ze geïnspireerd hebben? ;))
  • 66% van de mensen die nog nooit een toy hebben meegenomen, zegt het te overwegen.

Article written by Donna van der Kolk

Specialiseerde zich als redacteur per ongeluk in liefde en seks. Wordt blij van pornstars en sex on the beach (de cocktails, for the record) en minder blij van hoeveel essentiële informatie over lichaam en genot niet algemeen bekend is. Schrijft, praat en adviseert er daarom graag over. Is daarnaast allergisch voor verkooppraatjes en katten, maar is nu marketeer met twee katers (drie na een vrijmibo).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *