Ontdekken

Alles wat je moet weten over menstruatie cups

Een tampon hier, een maandverband daar. Bijna iedere vrouw kan zich wel mengen in het gesprek als het gaat over menstruatieproblemen en alles wat ervoor nodig is om deze klachten zo dragelijk mogelijk te maken. Is een menstruatie cup de oplossing? Om antwoord te geven op deze vraag heeft iLOV buddy Saskia de Dalia cup getest. Lees mee dames.

“Hoera, ongesteld!! Nee, ik was niet bang voor een ongewenste zwangerschap, mijn enthousiasme voor het begin van deze toch wat minder gezellige 5-6 dagen van de maand is te danken aan iLOV Magazine, waarvoor ik de Dalia cup mag proberen. Als fervent tampongebruiker sta ik wat sceptisch tegenover dit siliconen cupje. Hoe ga ik dit apparaat op de juiste manier op de juiste plek krijgen zonder dat ik deze vervelend voel zitten of nog erger, hij gaat lekken? Over mijn angst voor een bloody mess bij het verschonen maar niet te spreken.. Goed, here goes nothing!

“Wat is ie groot”, is het eerste dat ik dacht toen ik het pakje openmaakte. Maar dit viel reuze mee; na wat gekluns en het simpelweg volgen van de instructies op het doosje zat mijn Dalia cupje toch, verrassend comfortabel, goed op zijn plekje. Na een paar uur, een tampon zou zeker al aan verwisseling toe zijn, vond ik het toch wel tijd mijn cupje te verschonen. Totaal voorbereid op een bloody mess ging deze operatie van start. Wat klungelig en onwennig trok ik mijn cupje aan het handige geribbelde handvatje eruit. De inhoud viel me verbazingwekkend mee. Nu snap ik wel dat dit cupje het tot wel 12 uur lang droog kan houden. De bloody mess bleef uit. Ok, dus de cup keer je om in het toilet en spoel je schoon in het fonteintje. Check! Daarna met iets meer handigheid dan de eerste keer weer terug op zijn plekje. Ik begin erin te geloven, al heeft dit toiletbezoek me voor mijn gevoel wel een kwartier gekost.

Oefening baart kunst, blijkt in de dagen die daarop volgen. Gekluns maakt plaats voor handigheid en de toiletbezoekjes worden gelukkig steeds korter. ‘Droog’ verschonen blijkt ook een optie, door de cup met een toiletpapiertje schoon te vegen, maar omdat de cup maar 2 tot 3 keer per dag verschoond hoeft te worden, kan ik plannen deze toiletbezoekjes thuis te doen, of in elk geval ergens in een toilet met een fonteintje bij de hand, wat ik toch wel erg fijn vind.

Ik merk dat ik minder ‘last’ heb van mijn ongesteldheid met de Dalia cup. Ik hoef niet te denken aan het meenemen van tampons en niet meer discreet mijn tampon te verstoppen als ik naar het toilet ga, of erger nog, van het toilet kom. Bij tampongebruik merk ik dat het vooral de laatste ongesteldheidsdagen wat stroever gaat. Tampons zuigen natuurlijk niet alleen het menstruatiebloed op, maar ook al het andere vocht dat er down there hoort te zitten, waardoor het maar een droge bedoeling wordt daarbeneden. Daarmee gepaard gaand gekriebel en minder fijne geurtjes blijven met de Dalia cup ook uit. De cup vangt alleen op en laat de rest intact. Heel fijn!

Mijn gedachten drijven af naar al die gebruikte tampons, al dat afval dat ik nu niet meer het milieu in hoef te sturen. Als ik na ga dat ik per menstruatie zo’n 4 à 5 tampons per dag gebruik.. 5 à 6 dagen lang.. 25 vieze tampons per maand.. 300 stuks per jaar.. En dan te bedenken dat er zo’n 3,5 miljard vrouwen op aarde rondlopen.. Wat een verschil voor het milieu én voor onze eigen portemonnee kunnen we met z’n allen maken door over te stappen op de menstruatie cup! Een investering van een luttele €12,95.

Voor mij geen tampons meer, ik ben helemaal om, lang leve de Dalia cup!”

Ook benieuwd geworden naar de Dalia menstruatie cup? Je bestelt hem hier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *