Alles wat je moet weten over een vibrator!

Vibrators zijn razend populair. Dat heeft alles te maken met het feit dat een vibrator altijd opwindend genot garandeert vanwege zijn trillende power. En het grote aanbod zorgt ervoor dat er ingespeeld kan worden op iedere voorkeur en smaak. Zowel op die van vrouwen als mannen, want de vibrator is er voor iedereen!

Verschil tussen een vibrator en dildo

Een vibrator wordt vaak verward met een dildo omdat ze enorm veel op elkaar kunnen lijken. Het voornaamste verschil tussen de twee is dat de vibrator kan trillen en een dildo niet. Verder is de verschijningsvorm van een vibrator heel divers. Een dildo is altijd een min of meer realistische weergave van een echte penis, terwijl een vibrator geen fallusvorm hoeft te hebben.

De geschiedenis van de vibrator

De allereerste vibrators werden aan het einde van de 19de eeuw gebruikt door artsen. Destijds was men er namelijk van overtuigd dat vrouwelijke hysterieklachten, die uit allerlei vage fysieke en mentale problemen bestonden, opgelost konden worden door middel van een orgasme. Fabrikanten van vibrators verlegden echter al snel hun focus van medisch gebruik naar privégebruik toen daar een markt voor bleek te bestaan. Het was destijds nog wel een taboe om een vibrator in huis te hebben. Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw werd het dankzij de seksuele revolutie een breed geaccepteerd hulpmiddel tussen de lakens. Sindsdien is de ontwikkeling van vibrators snel gegaan en werden er steeds meer vormen en maten ontwikkeld. Hierdoor zijn vibrators tegenwoordig verkrijgbaar met elk een eigen specialiteit. Op deze manier is er voor iedere gebruiker een passende vorm.

Zeven soorten vibrators

Vibrators kunnen grofweg worden ingedeeld in zeven soorten op basis van hun stimulatiespecialiteit.

 • Klassieke en realistische vibrators
 • Clitorisvibrators
 • G-spotvibrators
 • Duo-vibrators
 • Anaal- en prostaatvibrators
 • Partnervibrators
 • Mannenvibrators

Klassieke en realistische vibrators

De overeenkomst tussen klassieke en realistische vibrators is dat ze allebei gemaakt zijn voor vaginaal gebruik. De klassieke en realistische vibrators zijn voorzien van een eenvoudige vorm en doen precies wat ze moeten doen. De realistische versies zijn een exacte kopie van de penis, inclusief eikel, aders en vaak zelfs een scrotum. De klassieke vibrators juist niet waarheidsgetrouw en vaak voorzien van een glad oppervlakte. Qua vorm zijn de vibrators vaak recht, kaarsvormig, of voorzien van de heerlijke vorm van een zandloper.

Clitorisvibrators

Een vibrator die specifiek is ontworpen voor clitorale stimulatie is helemaal gericht op uitwendig gebruik. Womanizer Pro stimulator (zwart)De verschillen tussen clitorisvibrators spitsen zich in het algemeen toe op grootte en gebruik. Wandmassagers zijn het grootst en ook zeer krachtig. Verder zijn ze multifunctioneel omdat ook de rest van het lichaam ermee gemasseerd kan worden. Minivibrators, ook wel bullets genaamd, en rabbits, die zo heten omdat ze de vorm hebben van konijnenoren, en vibrerende sleeves voor om je vinger zijn kleine clitorisvibrators. Het voordeel van een handzaam formaat is dat je het makkelijk mee kan nemen voor onderweg en dat ze relatief goedkoop zijn. Dit laatste maakt ze ook ideaal als instapmodel voor beginners. Zowel de kleine als grote clitorisvibrators stimuleren met behulp van vibraties, maar er is ook een toy die nog wat extra’s biedt in de vorm van luchtdrukstimulatie. Via een zuigmondje verwent die de clitoris met luchtdrukgolven, wat een bijzonder sterk genotseffect geeft.

G-spotvibrators

De vibrators die gemaakt zijn voor stimulatie van de g-spot zijn allemaal geschikt voor vaginaal gebruik en hebben een kop met een licht gebogen vorm. De g-spot zit namelijk aan de binnenkant van de vagina aan de kant van de buik. Door de speciaal gevormde kop kan dit plekje optimaal bereikt worden. Het gebruik van een g-spotvibrator levert gegarandeerd intens genot. De g-spot staat namelijk bekend als zeer gevoelig.

Duo-vibrators

Duo-vibrators combineren het beste van twee werelden. Ze zijn te koop in elke denkbare uitvoering: toys die zowel de clitoris als vagina stimuleren, toys die de g-spot en clitoris tegelijk stimuleren, met als bekendste voorbeeld de Tarzan, en dubbele realistische vibrators die bedoeld zijn voor gelijktijdig vaginaal en anaal genot.

Anaal- en prostaatvibrators

Anale stimulatie is uiteraard mogelijk met een klassieke of realistische vibrator, maar die bieden vaak niet dat beetje extra van een toy die speciaal ontworpen is voor anaal gebruik. Anaalvibrators hebben verschillende diktes voor optimaal genot, of zijn te koop als buttplug in diverse vormen. Verder zijn er ook prostaatvibrators. Deze anaaltoys hebben de unieke feature dat ze de p-spot kunnen bereiken, de mannelijke variant op de g-spot. De p-spot bevindt zich in de anus op de plek waar de prostaat voelbaar is, en is een zeer gevoelig genotsplekje. Een prostaatvibrator weet die perfect te masseren met zijn speciaal voor dat doel ontworpen kop.

Partnervibrators

Vibrerende toys die gemaakt zijn voor het genot van twee personen vallen in de categorie partnervibrators. Dat kan op twee manieren: direct en indirect. De directe manier is bijvoorbeeld een vibrerende cockring. Tijdens de sex, als hij haar penetreert, zorgt de vibrerende ring tegelijkertijd voor een intensere erectie en stimulatie van de clitors. Verder zijn er indirecte manieren in de vorm van vibrators met een afstandsbediening. Terwijl zij geniet van de trillingen, kan degene die bedient het genot ervaren van controle over de vibratiesterkte. Er zijn toys met en zonder draadloze afstandsbediening. Vibrerende eitjes komen het meest voor als vibrator waar de afstandsbediening aan vastzit. Die zijn vooral bedoeld voor vaginale inbreng, maar kunnen ook als toy dienen voor clitoris- of g-spotstimulatie. Vibrators met draadloze afstandsbediening hebben een extra voordeel. Die zijn namelijk perfect om in het openbaar mee te spelen. Niemand kan het namelijk zien als zij een kleine vibrator draagt. Uit eten gaan of naar de bios krijgt zo een extra opwindende dimensie.

Mannenvibrator

Ook voor mannen is er een vibrerend speeltje op de markt. Het betreft de Pulse III, een masturbator die kan trillen. Het bijzondere daarvan is dat het een handsfree solosekservaring biedt. Een orgasme bereiken kan namelijk door simpelweg de Pulse om de penis te schuiven en aan te zetten. Deze mannentoy is overigens ook beschikbaar als partnervibrator in de vorm van de Pulse III Duo.

Overige vibrators

Er zijn vibrators die qua stimulatie in één van de genoemde zeven categorieën vallen, maar toch afwijken door hun ontwerp. Dit zijn de bekendste voorbeelden:

 • De Sybian seksmachine is een groot apparaat met ingebouwde motor waar een vibrator opzit. Door er plaats op te nemen beleef je een zeer opwindende sekservaring. De Sybian is nogal prijzig, maar er zijn goedkopere alternatieven zoals de Rockin’ Chair.
 • De Clone-A-Willy is een unieke toy die wordt geleverd als bouwpakket waarmee je een exacte kopie kan maken van een echte penis met behulp van speciale modelleergel. De Clone-A-Willy is beschikbaar in een standaarduitvoering, maar ook als Glow-In-The-Dark en in eetbare chocoladevorm.
 • Grappig bedoelde vibrators hebben een apart design, bijvoorbeeld in de vorm van een dier. Ze zijn perfect als cadeautje of voor carnaval. Ook kunnen ze gebruikt worden als vermomming. Zo zijn er vibrators die eruit zien als lipstick en dus totaal niet herkenbaar zijn als sextoy.

Merken

Het totale aanbod vibrators is enorm groot, dus is het belangrijk om overzicht te creëren. Dat kan het beste door naar merken te kijken die een naam voor zichzelf opgebouwd als vibratorspecialist. Dit zijn de bekendste, inclusief hun specialiteit:

 • Lelo is expert in het maken van kwaliteitsvibrators in een luxueuze designuitvoering. Naast alle stimulatievormen voor vrouwen verkopen ze ook prostaatvibrators voor mannen.
 • We-Vibe biedt de absolute top op het gebied van partnervibrators onder de naam Sync. Deze toy stimuleert zowel de clitoris als g-spot en is of afstand bedienbaar via een app.
 • Womanizer is de beste keuze als je wilt genieten van het intense genot van luchtdrukstimulatie. De vibrators van dit topmerk zijn ook prachtig vormgegeven met een Swarovski-steentje.
 • Close2You heeft een unieke specialiteit in huis: OptiGasm-technologie. Die zorgt voor zeer diepgaande vibraties door het gehele lichaam en is beschikbaar voor zowel mannen als vrouwen.
 • Europe Magic Wand is een merk dat zich gespecialiseerd heeft in wandmassagers met een clitorisstimulatie die bekend staat als het neusje van de zalm.

Vibratiesterktes en -patronen

Elke vibrator heeft tenminste één vibratiesterkte, maar de meesten bieden meer dan dat. Hoe hoger de sterkte is, hoe harder de trilling zal zijn. Dat betekent niet altijd dat het effect ook beter is. De beste vibraties zijn diep voelbaar en dat kan ook met een zachte trilling het geval zijn. Sommige vibrators bieden naast sterktes ook verschillende vibratiepatronen. Daar gaat de vibrator op een andere manier van trillen, onafhankelijk van de sterkte.

Glijmiddel

Het is een echte must om vibratorgebruik te combineren met glijmiddel. Zeker als het om een vibrator gaat die bedoeld is om vaginaal of anaal in te brengen. Hoe makkelijker de toy glijdt, hoe hoger het genot zal zijn dat eraan beleefd wordt. Daarbij is het ook mogelijk om glijmiddel te kopen dat extra stimulatie biedt, zoals een koud, warm of tintelend effect. Het is overigens wel belangrijk dat er altijd glijmiddel op waterbasis wordt gebruikt in combinatie met een vibrator. Dat komt omdat siliconenglijmiddel versnelde slijtage van een seksspeeltje kan veroorzaken als er siliconen verwerkt zitten in het materiaal.

Materialen

Vibrators zijn gemaakt van uiteenlopende, vaak waterdichte, materialen zoals siliconen, PVC, ABS, TPR en TPE. Dat zijn allemaal kunststofmaterialen die volkomen veilig zijn voor gebruik. In deze materialen zitten geen Phtalaten, ook wel bekend als weekmakers, verwerkt. Doordat er geen weekmakers in deze materialen verwerkt zijn, zijn de vibrators veilig te gebruiken.