Lust

Betere sex? Zo zet je je gedachten aan en uit (echt!)

 

Iedereen denkt tijdens de sex weleens aan boodschappen doen of werk, maar hoe zorg je dat je gedachten niet uit de hand lopen? Uit onderzoek van Harvard University blijkt dat mensen de helft van de tijd aan andere dingen denken dan waar ze op dat moment mee bezig zijn. Dit komt doordat ons brein zich kan concentreren op het heden, de toekomst én het verleden, stelt psychotherapeut George Langenberg. “Het is niet zo dat we multitasken, onze gedachten wisselen gewoon heel erg snel. Hierdoor kan het lijken alsof we tegelijkertijd aan verschillende dingen denken.” Hoe slim wij mensen ook zijn en hoe leuk dat ook is, heel handig is het niet altijd. Vooral niet als het aankomt op afdwalende gedachten tijdens de sex. Even afgezien van dat het je partner onzeker kan maken dat je er met je hoofd niet bij bent, ontneem je jezelf ook een hoop fun. Hoe zorg je dat je je hoofd erbij houdt?

Je brein heeft twee verschillende modi die constant met elkaar in strijd zijn:

1. De focusmodus, die maar op 1 taak tegelijk gericht kan zijn en niet gemaakt is om de aandacht te verdelen.
2. De dwaalmodus, de standaardmodus van je brein die ervoor zorgt dat je in-elkaar-overvloeiende gedachten hebt.
De truc is om de juiste modus te vinden voor het juist moment. Maak de omstandigheden zo gunstig mogelijk voor je focusmodus en zet je dwaalmodus alleen aan op het juiste moment. Dit kan je trainen. Op momenten dat je je wilt concentreren – zoals dus bijvoorbeeld tijdens de sex – is het belangrijk om prikkels van buitenaf te blokkeren. Doe dit door een achtergrondmuziekje op te zetten die de sfeer ten goede komt, je telefoon uit te zetten en de deur op slot te draaien. “Alles gaat een stuk natuurlijker wanneer we multitasking bewust temmen en onszelf zoveel als mogelijk onderdompelen in één enkele taak voor een aaneengesloten periode van bijvoorbeeld 30 minuten”, stelt cognitief psycholoog en neurologisch wetenschapper Daniel J. Levitin.
Je hoofd erbij kunnen houden in de slaapkamer reikt dus verder dan het bed, je zult je concentratievermogen moeten trainen in het dagelijks leven. Elke dag 30 minuten pure concentratie kan al genoeg zijn, maar als dit je al te ver gaat, kun je de minuten opbouwen. Begin met een week lang 5 minuten achter elkaar pure concentratie. Dat wil zeggen: zet apparaten uit, pak een (leuk) boek of een krant en begin met lezen. Ook taken als schrijven, puzzelen of andere dingen die je volle aandacht vereisen zijn goede concentratietrainers. Als je het je eenmaal lukt om je 5 minuten te concentreren, kan je de week erna trainen tot 10 minuten, etc. Voer de tijd elke week wat op, voor je het weet ben je niet alleen productiever, maar geniet je ook een stuk meer van je sexleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben je een robot? *